Skip to main content

Interview: Het vrijwilligerswerk van Nina van der Looij |

Waar zouden we zijn zonder de vele vrijwilligers, die een steentje bijdragen in onze maatschappij, in de zorg, het onderwijs, sport en allerlei verenigingen. Zij helpen mee de boel draaiende te houden en zonder hen zou dat in veel gevallen heel moeilijk, zo niet onmogelijk zijn. 

Eén van hen wil ik graag aan u voorstellen: 
Nina van der Looij, bijna 17 jaar en uiteraard woonachtig in onze wijk “de Molenakkers”. 

Nina is sinds 2 jaar vrijwilliger op de Buurtboerderij aan de Houtwal.  
1 maal per week gaat Nina hiernaartoe om de dieren te verzorgen en hokken schoon te maken. Er zijn allerlei dieren, zoals kippen, konijnen, cavia`s, geiten, pony’s en een hangbuikzwijntje.   

Wat Nina ook heel belangrijk vindt is dat het publiek en met name kinderen goed met de dieren omgaan. De Buurtboerderij is hun terrein en het publiek moet zich aan hen aanpassen. 

Nina volgt in den Bosch bij Helicon de opleiding: “Dier en Gedrag”. Een opleiding, waarin je in 3 jaar kennis maakt met allerlei dieren die op school aanwezig zijn, alles leert over het gedrag van dieren, maar ook lessen krijgt over voeding en voortplanting. Ook wordt er aandacht besteed aan de schoonmaak en de huisvesting van dierenverblijven. 

Ook is Nina met school naar een dierentuin in Volkel geweest om in de praktijk te zien en leren hoe de dieren zich gedragen. 

Deze opleiding komt natuurlijk heel goed van pas om e.e.a. in praktijk te kunnen brengen op de Buurtboerderij. 

Tijdens ons gesprek merk ik hoe enthousiast Nina is als ze over dieren praat en hoeveel ze al weet over gedrag van dieren. Wist u b.v. dat als een konijn zijn achterpoten achter zich heeft gestrekt, ze ontspannen is? Als een konijn zit, kan ze altijd direct op de vlucht slaan, indien nodig. 

Thuis heeft Nina een hond (kooikerhondje) een kat en een konijn. Helaas is het andere konijn doodgegaan. Konijnen zijn sociale dieren en zijn dus graag met z`n tweetjes. 

Haar lievelingsdier is een fret, helaas geen frets op de Buurtboerderij. Het zijn nogal eigenzinnige diertjes, die zich graag verstoppen en overal in en onder kruipen. 

Wat fijn, Nina, dat jij je zo enthousiast inzet voor de dieren op de Buurtboerderij en er zelf ook zoveel plezier aan beleeft! 

De Buurtboerderij is op het ogenblik gesloten vanwege corona, maar de dieren kunnen nog steeds worden bekeken vanaf het volledig verharde rolstoel pad om de Buurtboerderij heen. Er staat altijd een bak met groente buiten om de dieren te kunnen voeren. En ook kunt u eieren kopen om de Buurtboerderij te ondersteunen. De buurtvlindertuin is nog wel open, dus die kan zeker bezocht worden.  

Vast en zeker een leuke ervaring. 

Lilian Beemer.